x logo LecturaFacil

 ASSOCIACIÓ LECTURA FÀCIL

 

foto llibres 

Gaudir de la lectura no té edat, fer volar la imaginació no és exclusiu d’infants i joves. És més, la gent gran sol tenir més temps lliure per poder dedicar a llegir un bon llibre. Així i tot, hi ha certs factors (problemes de visió, dificultats d’atenció o pèrdua de memòria) que fan minvar les capacitats per comprendre allò que es llegeix.

Persones que havien sigut lectores i que pateixen una malaltia degenerativa, persones que no van anar mai o molt poc a l’escola o població immigrada dels anys 60 que no s’han atrevit amb el català, troben en la Lectura Fàcil una manera de despertar, recuperar o millorar les seves capacitats lectores.

Els llibres de Lectura Fàcil estan escrits amb especial cura per tal que tothom els pugui llegir i entendre. Segueixen unes pautes sobre el contingut, el llenguatge i la forma que els fan accessibles per a tothom, especialment per a les persones amb dificultats lectores. A grans trets, els llibres LF es caracteritzen per exposar els fets en ordre lògic i cronològic; les frases són curtes amb una estructura ordenada; el vocabulari és clar, directe i senzill, evitant metàfores, abstraccions i tecnicismes; les il·lustracions són descriptives i complementen el text.

L’Associació Lectura Fàcil és el centre de referència de la Lectura Fàcil, i qui atorga el segell LF als llibres adaptats i revisats.

Una de les maneres més habituals d’utilitzar els llibres LF és a través dels clubs de lectura. En aquests clubs, persones amb diferents capacitats lectores es reuneixen periòdicament per llegir i comentar un mateix llibre de Lectura Fàcil, guiats i acompanyats per un dinamitzador.

Les biblioteques solen ser el centre des d’on s’organitzen la majoria de clubs de Lectura Fàcil, amb la col·laboració d’entitats, casals, residències de gent gran, centres de formació d’adults, etc.

Un exemple és el club de Lectura Fàcil per a gent gran que es va crear el 2005 a l’Hospital de Dia de Manlleu. Des de llavors, la directora de la biblioteca municipal amb la col·laboració d’una voluntària i la infermera del centre dinamitzen sessions setmanals de lectura per a persones amb diferents graus de deteriorament cognitiu. La intenció és exercitar la memòria i fer que persones que havien gaudit amb la lectura no perdin l’afició.

Com aquest grup de lectura, a Catalunya cada vegada hi ha més entitats que incorporen la lectura en la seva programació, com a activitat lúdica, formativa i integradora. Totes elles cerquen, mitjançant la lectura en grup, beneficis tan importants per a les persones grans com ara: millorar el nivell de comprensió lectora, mantenir la ment activa, crear espais de socialització i reforçar la confiança i l’autoestima.

 

LLIBRES DE LECTURA FÀCIL

Què són?

Són llibres elaborats amb especial cura per ser llegits i entesos per persones que tenen dificultats lectores.

Segueixen unes pautes sobre el contingut, el vocabulari i la forma que faciliten la seva lectura i comprensió.

A grans trets, són textos amb un llenguatge senzill però digne, que narren una història concreta, amb una única línia argumental i cronològica.

El disseny és clar i les imatges descriptives complementen el text.

Els llibres de Lectura Fàcil s’identifiquen amb el segell LF, que atorga l’Associació Lectura Fàcil, un cop revisats i validats.

Trobareu el segell a la contracoberta i a la pàgina de crèdits.

 

A qui s’adrecen?

A persones que per diferents motius tenen dificultats lectores, siguin permanents o transitòries.

Per a les persones adultes que s’inicien en la lectura o persones grans amb deteriorament cognitiu, els llibres LF són un bon recurs per despertar el gust per la lectura i exercitar la memòria.

L’experiència ens ha permès constatar que són molts els lectors de llibres LF que han despertat, recuperat o millorat les seves capacitats lectores.

Els llibres LF són per a aquestes persones el pont que els porta al món de la lectura, la informació i la cultura.

 

CLUBS DE LECTURA FÀCIL

Què és un club de Lectura Fàcil (LF)?

És un grup de persones que es reuneix periòdicament per llegir i comentar un mateix llibre de Lectura Fàcil, amb la dinamització d’un monitor.

Les biblioteques són les principals impulsores de clubs de Lectura Fàcil. Però, qualsevol entitat i casal interessat en la lectura com a activitat cultural i lúdica, pot organitzar-ne un.

 

Què aporta un club LF?

  • Ajuda a mantenir o millorar el nivell de comprensió lectora.
  • Ajuda a mantenir la ment activa i a prevenir el deteriorament cognitiu.
  • Prevé la soledat perquè crea un espai de relacions personals i cohesió social.
  • Introdueix un pòsit cultural en persones que no han tingut l’oportunitat d’adquirir-lo.
  • Reforça la confiança i l’autoestima.

 

Com iniciar un club LF?

L’entitat que vulgui crear un club LF hauria de:

  1. Tenir una persona amb experiència o formació per dinamitzar les sessions.
  2. Comptar amb un grup d’entre 8 i 10 persones.
  3. Establir un calendari i horari de les sessions.
  4. Disposar d’un lot de llibres LF.

 

Com podeu obtenir els llibres LF?

 

Les entitats i casals poden adreçar-se a la biblioteca pública més propera per demanar un lot de llibres LF, que us arribarà gratuïtament.

Podeu consultar el catàleg de llibres publicats en Lectura Fàcil al web de l’Associació Lectura Fàcil: http://www.lecturafacil.net/search/

Si voleu més informació, adreceu-vos a l’Associació Lectura Fàcil:

 

 

Associació Lectura Fàcil

C. de l’Àngel, 10 3r. 08012 Barcelona

Telèfon: 93 310 76 94

Correu electrònic: lecturafacil@cobdc.org

Web: https://lecturafacil.net

 

 

 

Tags:

Comments are closed