
A la tarda del passat dia 22 de novembre de 2023 es celebrà a la seu de la Residència d’Investigadors CSIC – Generalitat de Catalunya, de Barcelona, la JORNADA “ACTUALITZEM I ENFORTIM L’ENVELLIMENT ACTIU I SALUDABLE”.
A l’any 2006 F A T E C va establir un acord de col·laboració amb C S I C – CATALUNYA per a celebració de JORNADES quina temàtica fos l’apropament a l’ENVELLIMENT des de la perspectiva de la CIÈNCIA amb tota la dimensió d’incidència en la SOCIETAT que pressuposa.
Es va iniciar el que hem intitulat “Cicle CIÈNCIA, SOCIETAT i ENVELLIMENT “.
Dissortadament la pandèmia COVID va impedir durant els Cursos 2019-20 i 2020-21 prosseguir les activitats del Cicle convertint aquest dos anys acadèmics en “sabàtics”.
Durant el Curs 2021-22, concretament a 11 de maig de 2022 ens va ser possible reiniciar , com ANY DE LA REPRESA, el CICLE amb la celebració de la JORNADA “ L’AJUT MUTU” i com a QUINZÈ curs.
Al Curs 2022-23 – SETZÈ any del Cicle – a 17 de maig de 2023 vam celebrar la JORNADA “L’HUMANITARISME”.
I amb la celebració d’aquesta JORNADA “ACTUALITZEM I ENFORTIM L’ENVELLIMENT ACTIU I SALUDABLE” vam iniciar el DISSETÈ Curs del Cicle.
- El Dr. LLUÍS CALVO – – Delegat Institucional del CSIC a Catalunya i Director de la Institució Milà i Fontanals d’Investigació en Humanitats, IMF/CSIC) – va fer la salutació inaugural del Curs i, tot seguit, la presentació temàtica de la Jornada amb documentada i concisa introducció als punts i a l’oportunitat del programa a desenvolupar. També va apuntar la validesa i la importància d’haver pogut desenvolupar , des de 2006 , aquest Cicle de “CIÈNCIA, SOCIETAT I ENVELLIMENT” . I ens va fer la presentació de la Ponent de la Jornada, la Dra. CORAL SANFELIU, Investigadora de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB – CSIC). Va destacar els seus treballs de recerca publicats i presentats en múltiples fòrums universitaris i del món professional dedicats a l’estudi de l’envelliment a la nostra societat.
- Efectivament la Dra. CORAL SANFELIU, en la seva conseqüent ponència ens explicità – ajudant-nos pel nostre seguiment i comprensió amb la seva molt didàctica projecció d’esquemes – la realitat demogràfica de la nostra societat. Assenyalant l’evolució favorable de l’esperança de vida dels darrers decennis. I, especialment, dedicà part de la seva exposició a valorar l’envelliment saludable i pautes de vida que el possibilitin. A més de les referides a la vida activa i l’alimentació adient, ens remarcà el valor i la importància que cal donar a unes activitats i dedicació a una vida sociable i de grup. Associativa ! No aïllar-se, ens va recomanar.
Es passà a la segona part de la JORNADA , formant la mesa del PANELL d’EXPERTS en la que van intervenir tres ponents que part de la seva activitat està vinculada a FATEC. Al programar la JORNADA vam voler subratllar tres aspectes fonamentals per un envelliment actiu amb la intervenció de tres persones ben significades en cada camp : la salut, l’aprenentatge continu i l’activitat intel·lectual i la participació social associativa.
- Es va iniciar amb la intervenció del Dr. ANTONI SALVÀ , Doctor en Medicina, especialista en geriatria. Director de la Fundació Salut i envelliment de la UAB. IP del Grup de Recerca en Envelliment i Salut (GREiS). Professor associat de Medicina a la UAB. President del Parc Sanitari Pere Virgili.
El Dr. Salvà és membre del Consell Assessor d’Experts de FATEC.
En la seva intervenció remarcà aspectes exposats per la Dra. Sanfeliu especialment referits a l’envelliment saludable. Cal tenir consciència de promoure’l. També ens va ajudar amb la projecció d’esquemes i apunts amb els que ajudava el seguiment de les seves explicacions i a la nostra comprensió.
- MONTSE LAMUÀ , Professora. Presidenta de “ A F O P A “ – Agrupació Aules de Formació Permanent de Gent Gran de Catalunya. Ens va donar a conèixer la iniciativa de la senyora Nati Dorda, de Matarò, que va començar a organitzar la primera aula per a persones grans. Les AULES han nascut de la iniciativa personal i han crescut exponencialment. Amb el reconeixement avui per avui dels responsables de les Administracions Públiques i de totes les nostres Universitats.
Ens explicità , també amb adients esquemes projectats, el procés de l’aprenentatge i de la formació continua. Es podia deduir de la seva exposició que quan deixem d’aprendre comencem a envellir.
- JOSEP MARIA GRANYO , President del Casal “Espai Caixa”, de Calella.
Organitzadors de les Olimpíades de la Gent Gran de Calella. Una experiència organitzativa i de promoció de l’activitat física per a la gent gran i per a llur envelliment actiu i saludable.
Mentrestant ens va anar donant les característiques del Casal, amb un miler de persones associades, ens obsequià amb la projecció simultània d’un vídeo de la celebració dels Jocs Olímpics de Calella per a gent gran. Mostra d’un bon exemple d’organització associativa amb incidència no només a Calella que també a la seva comarca i que pot tenir un futur molt més ampli. D’iniciativa i coratge , segur que no els hi mancarà.

- I no ens podia mancar, a contra rellotge, el temps de DEBAT amb participació dels qui van poder fer-ho de manera presencial. Es van realitzar dos blocs d’intervencions amb les conseqüents respostes dels ponents.
- Cal assenyalar que un bon nombre de persones interessades van poder seguir la Jornada a través del servei de Streaming de la Residència d’Investigadors – CSIC.
- En JOSEP CARNÉ, President de FATEC, va fer la CLOENDA de la JORNADA.
Vídeo de la Jornada publicat per la Residència d’Investigadors – CSIC.
Comments are closed