x-logo-hello-brainAGE Platform Europe ha convidat alguns dels membres del seu Consell d'Administració i entre ells a la representant de FATEC, Sra. Mercè Mas, a convertir-se en ambaixadors de la Campanya "Hola Cervell". Amb aquest motiu la Sra. Mas va assistir a una reunió de a Dublín els dies 22-23 de setembre, on s'informà sobre la Campanya Hola Cervell i del paper d'un ambaixador.

La Campanya Hola Cervell destaca la importància de la salut del cervell i proporciona recursos gratuïts que poden ser utilitzats per promoure l'envelliment actiu i saludable en l'àmbit local, regional i nacional en el seu propi país. Hi ha sinèrgies naturals entre la Campanya Hola cervell i el treball en les organitzacions membres de la Plataforma AGE Europa.

Els ambaixadors s'enllaçaran en línia, inclouran Hola cerebral en els seus butlletins i publicacions, esmentaran la campanya en els esdeveniments i en els discursos, i reclutaran Hola Cervell Champions. Aquests Campions (persones individuals o altres organitzacions) faran córrer la veu i donaran a conèixer els recursos de Hola Cervell.

 


 

 

Presentació a Dublín del projecte "Hola Cervell"els dies 22 i 23 de setembre de 2014 al Trinity Biomedical Sciences Institute (TBSI) del Trinity College Dublin.


"HOLA CERVELL", la campanya europea per promoure els recursos mentals i la agilitat mental.

Aquest projecte finançat per la Unió Europea a sigut desenvolupat durant dos anys sota el lideratge del Trinity College Dublin amb la participació de AGE Platform Europe, Red Dog i 360 Production.

Mercè Mas / Setembre de 2014

Vostès s'han raspallat les dents aquest matí? I vostès es dedicaran aquesta nit a la cura de la seva salut dental? I , per ser honest: Quants de vostès ja han fet avui alguna cosa per la salut del seu cervell?

La Dra. Sabina Brennan va obrir amb aquestes preguntes als convidats al l'Institut de Neurociències del Trinity College de Dublín, l'esdeveniment final de la campanya " Hello Brain" ( per a la salut del cervell", el 22 de setembre /2014, a l'auditori ben ple del Trinity Institut de Ciències Biomèdiques. A la tercera pregunta van respondre, com s'esperava, pocs dels oients amb una mà alçada. La Dra. va aprofitar l'oportunitat per presentar el tema i les conferències posteriors de professora Bàrbara Sahakian (neuropsicòleg clínic a la Universitat de Cambridge), Prof. Bàrbara Demeneix (biòleg del centre francès de Recerca Científica - CNRS) i Helen Campbell (vicepresident de AGE Plataforma Europa).

Totes les conferències van destacar la importància de la cura de la salut en relació amb la formació de les capacitats mentals durant tota la vida, amb no menor importància per reduir el risc de demència. El fet és que mes de 35,6 milions de persones estan patint demència, el 2050 el nombre de persones afectades s'ha triplicat Segons els càlculs estadístics, s'afegeix un nou cas cada quatre segons. D'acord amb l'Associació Internacional d'Alzheimer (ADI), el cost de la malaltia se situa actualment en més de 461'8 billons de €.

El projecte, finançat per la UE pel concepte de "Hola Cervell" s'entén com un enfocament per a la prevenció eficient de la demència en tant que sensibilitza a la població sobre aquest tema i apunta a la necessitat de la promoció i l'estimulació al llarg de tota la vida de les activitats físiques i mentals. El programa té com a objectiu cridar l'atenció sobre el fet que la pèrdua de memòria i la demència no són parts inevitables del procés d'envelliment i que les funcions del cervell i la memòria es poden promoure de manera pro-activa a llarg termini.

La intenció del projecte és presentar el coneixement científic i la investigació sobre la salut del cervell de forma que tothom ho pugui entendre fàcilment. La informació bàsica es proporcionada al lloc web http://www.hellobrain.eu. Aquí, entre altres coses, s'explica com treballen les neurones i les sinapsis en el cervell humà , com funcionen la memòria i l'atenció i per què la inversió cognitiva es important per al futur de les reserves cognitives. Articles i curtmetratges fan comprensible la neurociència per persones absolutament llecs, i les indicacions sempre es presenten com a suggeriments i recomanacions, mai com a instruccions. A més, alguns materials també estan disponibles per a la seva impressió .

Complimentant la pàgina web, hi ha una aplicació per a la seva smartphone que es pot descarregar de forma gratuïta a través de l'Apple Store (per iPhone) o Google Play(per a dispositius Android). Aquí cadascun pot obtenir durant 100 dies "Llampecs per el cervell", la dosi diària recomanada per a l'estimulació del cervell. Un "Cervellometre" personal mostra el progrés i el nombre de tasques dominades que s'assignen a cinc categories i recomanacions diferents:

 • Cos: Poseu-vos en moviment!
 • Sociabilitat: Busqueu tractar amb altres persones!
 • Esperit: Llenceu desafiaments al vostre cap!
 • Marc: Aprengueu a abordar les situacions d'estrès, senteixis jove i pensi en positiu!
 • Estil de vida: Adapti el seu estil de vida per tal de protegir el seu cervell!

Si prefereix treballar a l'ordinador o no té un Smartphone, pot recollir aquestes tasques diàries en una aplicació en línia sota http://www.hellobrain.eu/apponline. Una versió en PDF per imprimir està disponible en http://www.hellobrain.eu/de/resources.

La Dra. Prenen va demanar als 20 convidats d'associacions membres d'Egua-, que havien viatjat des de molts països europeus que actuessin com a ambaixadors del projecte i el difonguessin a les seves organitzacions. Quan moltes persones desenvolupin un "entrenament de força" per al cervell, llavors potser es donarà el que al final van expressar Helen Campbell , la visió de d'un nou envelliment creatiu.

Més informació:

 


 

Explicació el projecte:

 

Introducció:

La Comissió Europea ha identificat l'envelliment actiu i saludable com el més important desafiament social comú a tots els països europeus. La Campanya Hola Cervell s'ha compromès a millorar la salut dels ciutadans europeus amb un enfocament específic en la salut del cervell. Hola Cervell ofereix una base empírica d'informació sobre el cervell i ofereix consells sobre com actuar. El nostre objectiu és fomentar i donar suport a les persones perquè siguin més projectius respecte a la seva salut cerebral de tal forma que puguin viure de forma independent durant més temps.

Mentre que la esperança de vida és cada vegada més gran, el deteriorament de la funció mental afecta sovint la qualitat d'aquests anys addicionals. La salut del cervell i la cognició són fonamentals no només per a la salut mental, sinó també per a la salut física i el benestar social i emocional. Al seu torn, la salut física, salut psicològica i el grau de compromís social afecten la funció cognitiva i la salut del cervell. La disminució de les habilitats cognitives, com la memòria i l'atenció, representa la més profunda amenaça per a l'envelliment actiu i saludable i anuncia una catàstrofe econòmica i social. Noves investigacions indiquen que els factors d'estil de vida 'modificables' poden ajudar a protegir la salut i la funció cerebral, i volem conscienciar al públic en general d'aquest fet, però necessitem la seva ajuda per difondre el missatge.

 

Què significa ser un Ambaixador de Hola Cervell :

Com a Ambaixador de Hola Cervell vostè difondrà la informació Hola Cervell a través de les seves xarxes i grups. Nosaltres li proporcionarem fulletons de Hola Cervell , curtmetratges i un documental sobre la salut del cervell i la investigació sobre ell. Els curtmetratges es poden utilitzar en línia, en les presentacions o en qualsevol altra oportunitat per crear consciència de la importància de la salut del cervell i dels recursos gratuïts Hola Cervell.

 

Com pot promoure Hola Cervell:

 • Animant a la gent a iniciar la sessió en www.hellobrain.eu, fer clic i compartint
 • Reclutant tweeters d'alt perfil
 • Reclutant altres organitzacions i parts interessades clau per Hola Cervell
 • Incloent Hola Cervell en els seus butlletins i en la seva pàgina web.
 • Donant a conèixer la disponibilitat de materials impresos per als que no poden estar en línia
 • Promocionant Hola Cervell en esdeveniments, projectant un dels vídeos
 • Compartint informació, incloent els enllaços a la pàgina web, Facebook i
 • Twitter en donar xerrades
 • Descarregant el nostre giny Hola Cervell i incloure-la en la seva pàgina web

 

Com explicar Hola cervell al seu auditori:

Hola cervell proporciona informació científica fàcil d'entendre sobre la salut del cervell. En el temps que es triga a rentar-se les dents es pot veure una pel•lícula divertida, llegir un tros petit d'informació científica o descarregar la nostra aplicació gratuïta.

 

Missatges clau:

 • El deteriorament cognitiu no és una part inevitable de l'envelliment
 • El cervell és plàstic i pot canviar fins i tot als finals de la vida
 • La reserva cognitiva ofereix protecció contra les malalties i les pèrdues
 • És possible i important ser proactiu respecte a la salut del cervell

 

Els millors consells per a la salut del cervell:

 • Sigui físicament actiu
 • Estigui Socialment Compromès
 • Controli l'estrès, pensi Jove, pensi en Positiu
 • Adapti el seu estil de vida per protegir al seu cervell

 

Enllaços amb els que vostè pot contactar:

 • Pàgina principal: www.hellobrain.eu (La pàgina web i l'aplicació estan disponibles en anglès, francès i alemany).
 • Trobi'ns a Facebook: www.facebook.com/hellobrain
 • Segueixin-nos a twiter:HelloBrainEU #HelloBrain

 

Preguntes?

Email: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 


ASAPS. Una aproximació participativa de promoció de la ciència. Hello Brain és proporcionat per ASAPS, un projecte de comunicació finançat per la Unió Europea. ASAPS és liderat pel Trinity College de Dublín i AGE Plataform Europa, Red Dog i 360 Production són socis del projecte.