El passat 16 febrer 2017, la FATEC, va participar en el acte “Les oportunitats de les famílies amb la Reforma Horària” per poder explicar els reptes amb què es troben les famílies avui en dia amb els actuals horaris i quines oportunitats els pot oferir la futura aprovació de la Llei de Reforma Horària i el Pacte Nacional per la Reforma Horària.

A l’acte, hi van participar la directora general de Famílies de la Generalitat de Catalunya, Sra. Roser Galí; la Sra. Cristina Sánchez-Miret, doctora en sociologia i membre del CARH; el president de la Plataforma per la Família Catalunya-ONU, Sr. Daniel Arasa; la presidenta de la Federació Catalana de Famílies Monoparentals, Sra. Sonia Bardají, el Sr. Alejandro Gasch membre de la Junta de l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC), Per part de la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC), hi va intervenir el seu president, Sr. Josep Carné, que va presentar la nova infografia de Reforma Horària “Per què la gent gran necessitem la reforma horària” en la qual hi ha participat FATEC. L’acte va ser conduït per la directora general de l’Associació Salut i Família i membre del CARH, Sra. Elvira Méndez.

reforma horaria 02El Sr. Carné va exposar que les persones grans, també formem part d’aquesta societat que està immersa en un món d’estrès, que viu amb un ritme frenètic i ho fem com actors principals. Perquè segons l’Imserso actualment el 50% dels avis ens ocupem dels nostres nets cada dia. La meitat ens sentim obligats a fer-ho i ens provoca estrès. Però l’altre meitat ho fem encantats perquè ens millora la salut i ens rejoveneix. El cert és que ara els avis som claus en la logística familiar del dia a dia sobretot si tots dos progenitors treballen.
Tot com a conseqüència de la incompatibilitat entre els horaris escolars i els laborals. És allò que és denomina “Avis/àvies per tot”. Ja que la societat té la imatge de que els avis no estan tan estressats i ocupats com els pares i generalment són companys disponibles i disposats per donar una atenció exclusiva als néts.

Però cal trobar l’equilibri entre les nostres responsabilitats familiars i els nostres drets individuals, com també poder regular i ponderar al que és una obligació, amb l’alegria i el gaudi.
Potser s’ha canviat aquella idea de que els pares son per educar els fills i els avis per gaudir-los, en l’actualitat són els avis que han de fer d’educadors i els pares qui els gaudeixen el cap de setmana.

Els avis hem d’assumir aquest rol, ja que amb les hores que passem amb els néts, hem de fer alguna cosa més que ser simples espectadors del seu dia a dia i cal adoptar un paper més actiu en la seva educació diària.

Actualment son molts els pares i mares que poden sortir a treballar i tenir un equilibri entre família i treball gràcies a la feina que fem molts avis

Demanem que al buscar solucions per la reforma horària es tingui molt en consideració la tasca dels avis com son:

  • Portar i recollir els nets a l’escola mati, migdia i tarda.
  • Donar-los dinar, berenar i sopar, lògicament a càrrec de la pensió minsa dels avis.
  • Assumir els risc d’accidents amb els néts.
  • Problemes de salut, i estrés per tenir d’aguantar-los amb l’energia totalment diferent a la nostra
  • Pèrdua de llibertat al no poder aplicar la vida de jubilats que t’havies programat.

Per tant és necessari aconseguir una sincronització dels horaris en les que estiguin present les Empreses, Institucions i els Actors socials com som la gent gran.

Per concloure l’acte el president d’honor de la Comisión Nacional para la Racionalización de los Horarios i d'ARHOE, Sr. Ignacio Buqueras i Bach va presentar el llibre “Memoria Histórica -2001/2015- de la Comisión Nacional para la Racionalización de los Horarios Españoles – ARHOE”.

 

reforma horaria 01

 

 

reforma horaria 03